Hogyan használd a vállalati béralkunál a BérBarométer adatbázis eredményeit? Ágazati bontás


 

Milyen a béralkunál használható adatokat kaphat az ÉLELMISZER, ITAL, DOHÁNY GYÁRTÁSA területén működő érdekvédő, vagy munkavállaló?

Keressük meg a ”Nők és férfiak munkakörülményei. Megyék és ágazatok. Nagyító alatt a Bérbarométer adatbázis” című kiadványban az ágazatról szóló fejezetet a 295. oldalon.

A béralku során a következő információkat használhatjuk fel:

Az ágazati adatbázisban szereplő adatok alapján a férfiak bruttó bére 13,6%-kal, a nettó bére 14,6%-kal magasabb, mint a nőké.

A nőknek 7%-át, a férfiaknak pedig 10%-át foglalkoztatják minimálbéren.

 

A bérrés 15% az egyéb, felsőfokú vagy középfokú végzettséget igénylő foglalkozások és 10,6% az ipari foglalkozások kategóriájában.

 

A szakmunkás végzettségűek és érettségivel rendelkező nők és férfiak közötti bérrés csaknem azonos, 9,5% körül alakul.

 

A költségtérítések leggyakoribb eleme az ágazatban a nők esetében a túlórapótlék (39%), a férfiak esetében a műszakpótlék (53%). A nők 35%-a és a férfiak 30%-a kap jutalmat. A nők egyharmada 13. havi bért is kap, a férfiaknak csak 26%-a jut ehhez a juttatáshoz.

 

 

Vitathatatlanul a legnépszerűbb bérek kívüli juttatás az étkezési hozzájárulás (a nők 92%-a, a férfiak 90%-a kapja), ezt követi a nők és a férfiak esetében is az önkéntes nyugdíjbiztosítási hozzájárulás (57% illetve 47%).
A nők esetében a harmadik leggyakoribb juttatás a tömegközlekedési bérlet (35%(, a férfiak esetében pedig az önkéntes egészségbiztosítási hozzájárulás (28%). Négyszer olyan arányban kapnak a férfiak vállalati kocsi vagy km. pénz hozzájárulást, mint a nők (20% 5%-kal szemben.) A mobiltelefonhoz jutó nők aránya viszont csaknem kétszerese a férfiakénak (13% szemben a férfiak 7%-ával).

 

 

Bérbiztonság
A férfiak csaknem 8%-a nem kapott időben bért, a nőknek 1%-a mondhatta el ugyanezt magáról.